Viden og formidling til økologiske landmænd - SEGES Projektsitet
Projektets formål er, at der fra nationale og internationale forsøg- og forskningsresultater genereres lettilgængelig og anvendelig viden til det økologiske landbrugsfaglige område. Derudover udbredes der i projektet aktuel viden om regler og rammevilkår for den økologiske landbrugsproduktion. Den genererede viden formidles direkte til den økologiske landmand, der således kan drive en konkurrencedygtig produktion.
Nyeste viden vil blive formidlet til alle økologiske landmænd og andre med interesse for økologisk landbrugsproduktion. Der indsamles og formidles viden inden for alle produktionsgrene, der holder den økologiske landmand ajourført og giver konkurrencemæssige fordele. Der formidles viden både til nye og etablerede økologiske landmænd. Viden formidles gennem artikler, videoer, faktaark og pjecer, der er elektronisk tilgængelige via presse og sociale medier. Der formidles gennem workshops, seminarer og netværksmøder for økologiske landmænd. Der informeres og holdes oplæg på de landbrugsfaglige kongresser.
Det økologiske areal er steget med 23 pct. mellem april 2017 og april 2018. I samme periode er det øko-logiske areal med hestebønner steget over 60 pct. og er i år tæt på 10.000 ha.
Økologiske virksomheder har siden 1. maj 2018 haft mulighed for at tilslutte sig et sæt af frivillige an-befalinger, hvor formålet er at højne dyrevelfærd, miljø og etik ved produktion af økologisk mælk og kød
Arla har meddelt, at økologiske mælkeproducenter/andelshavere får fratrukket 3 eurocent (22,3 øre) pr. kg mælk, hvis de gør brug af EU dispensationer på økologisk foder.
Etablerede økologer kan søge tilsagn om Økologisk Arealtilskud og tillæg til nye marker frem til 3. september 2018 for nye marker, der kommer til bedriften efter 20. april.
Økologiske malkekvægbesætninger med goldkøer på græs har flere udfordringer med at forebygge mælkefeber hos især ældre køer, end når goldkøerne er på stald.
Registrerede lægemidler til kontrol af fluer og lus hos kvæg kan bruges mod stikfluer hos kvier på græs i økologiske besætninger, når dyrlægen vurderer, at risikoen for fluestik er særlig stor.
I Frankrig er der ca. næsten 12 gange så mange indbyggere som i Danmark (67,1 mill.: 5,7 mill.), men omfanget af den økologiske svineproduktion er stort set ens.
Økologiske landmænd skal være opmærksomme på de regler, der gælder i forbindelse med indkøb af frøblandinger til faunastriber, bi-venlige blomsterblandinger, vildtblandinger og efterafgrødeblandinger.
D. 23. december 2017 trådte en generel dispensation til indkøb af ubejdset ikke-økologisk udsæd af helsædsært, vårhvede, vårtriticale og majs i kraft. Dispensationen gælder så længe, der ikke er øko-logisk udsæd på markedet.
Stor undersøgelse af kvalitet og tilgængelighed af have-parkaffald hos alle landets kommuner. Følg linket og bliv klogere på: hvad have-parkaffald indeholder, hvad du får ud af at tilføre det til dine marker, hvad du skal være opmærksom på.
Det er muligt at dyrke læggekartofler til økologisk produktion på arealer under omlægning til økologi. Kravene er, at kartoflerne lægges efter omlægningsdatoen på marken, og at de efter høst kun bruges til læggemateriale.
Siden tørken fik fat, har vi kunnet konstatere, at der er forskellige opfattelser af, hvilke regler der gælder – og hvilke regler mejerierne godtager. Derfor har vi samlet de gældende regler for økologiske mælkeproduktioner.
Økologer, der bruger muligheden for at importere mere end 50 kg udnyttet N i ikke-økologisk gødning, skal være opmærksom på de specifikke krav til sædskiftet og til placering af efterafgrøder, der følger med.
Ændringerne vedrører fjerkræ- og kaninproduktion. Der er ændringer i forhold til udearealets beplantning for konsumæglæggere og slagtekyllinger samt vedrørende slagtekyllingernes daglige tilvækst.
Den ny EU forordning er vedtaget og træder i kraft 1. januar 2021. Lige nu arbejdes der på at præge indholdet af de detaljerede regler og fortolkninger i ”gennemførelsesbestemmelserne”.
Nye græsmarker på økologiske bedrifter skal indberettes inden brug Økologer, der forpagter eller lejer græsningsret på nye marker, skal indberette omlægning til økologi, in-den de nye marker afgræsses eller der tages slæt på dem.
Alle dyregrupper på kvægbedriften skal have adgang til en bekvem, ren og tør liggeplads. I forbindelse med økologikontrollen kontrollerer Landbrugsstyrelsen strøelsesmængden i alle staldtyper og dermed også trykskader, hårafslid og renhed hos dyrene.
Mangel på svovl koster sandsynligvis udbytte. Tilfør svovl til kløvergræs og vinterraps, men sørg for ”vinduer” i marken, så effekterne på vækst og udbytte kan kontrolleres.
Ca. 45 km syd-øst for München, med udsigt til Alperne, ligger ”Herrmannsdorf”, som udover at være et økologisk landbrug, er et helt specielt sted, både hvad angår drift og følgeaktiviteter.
Er der tilsagn om Økologisk Arealtilskud på arealet, skal det omdannes til et tilsagn om projekt om konstruerede minivådområder, der påbegyndes efter 1. september, for at undgå tilbagebetaling af tilskud.
Få overblik over, hvilke muligheder der er for tilpasninger til tørkesituationen indenfor øko-reglerne. Brug også netværket til at formidle tilgængeligt foder eller marker.
Hjælp landmanden med at få overblik over, hvilke muligheder der er for tilpasninger til tørkesituationen indenfor øko-reglerne. Brug også netværket til at formidle tilgængeligt foder eller marker.
Landbrugsstyrelsen tillader i år, at græs- og kløverfrø, der er høstet fra arealer, der endnu ikke har været under omlægning i 12 måneder, kan anvendes på lige fod med økologiske frø.
Der kan være anledning til at så en ny afgrøde efter tidlig høst af tørkeramte afgrøder. Landbrugsstyrelsen har derfor forlænget de gældende dispensationsmuligheder for en række afgrøder, som normalt sås i foråret.
Første års undersøgelser i økologisk vårbyg i planteavlssædskifter, viser at kvælstof er udbyttebegrænsende, at koncentrationen af svovl i bladprøver mange steder er kritisk lav, og at magnesium også optræder i lave koncentrationer i mange marker.
Der er i disse år ved at være tilstrækkeligt store arealer med økologisk korn produceret i Danmark til at dække behovet for økologisk foderkorn, og det kan få konsekvenser for foderkornpriserne.
Efter et vanskeligt år for etablering af vintersæd i 2017 og tørke i 2018, er der pres på forsyningen af udsæd af vinterrug. Det kan derfor blive nødvendigt at overveje alternativer ved etablering af vintersæd.
Torkil Brandt-Pedersen, Økologisk mælkeproducent ved Rold i Himmerland, gør status over tørken og den måde han har ændret sin bedrift over de seneste par år.
Er der søgt tilsagn om Økologisk Arealtilskud i fællesskema 2018, skal der indsendes en auto-risationsansøgning inden ønsket omlægningsdato og senest 1. september 2018.
Der er i år mulighed for at ændre kort-indtegningen og flytte markerne i ansøgning om nyt tilsagn. Ændringer kan foretages frem til 15. maj, så længe det samlede areal er det samme.
Landbrugsstyrelsen åbner også for ansøgning om at anvende 1. års omlægningsfoder fra egne arealer, men vær opmærksom på, om aftager af mælk/kød accepterer dette tiltag.
Økologiske mælkeproducenter, der leverer mælk til Arla, får 22,3 øre mindre pr. kg mælk, hvis de udnytter dispensationen og fodrer med konventionelt eller omlægningsfoder.
Den ny sæson er netop startet i den økologiske frødatabase. Den økologiske frødatabase skifter hvert år d. 15. november til at vise udbud af økologisk udsæd til den kommende sæson.